Billiga flyg - Massor med billiga flygA--0A-EG - EX - U2-0

Flyga med Barn

Flyga med Barn

Denna sida handlar om allt som är bra att känna till om att flyga med barn och kan ses som tillägg till övriga sidor om en behaglig flygresa. Det finns också en undersida som enbart handlar om att flyga med spädbarn och hur ni då ska se till att flygresan med spädbarn blir så bra som möjligt.

För de flesta som ska flyga med små barn för första gången är det minst lika spännande för föräldrarna som för barnen. Barnen tycker det ska bli spännande, kul och kanske lite otäckt att flyga men föräldrarna tänker mer på hur barnen kommer reagera under flygningen. Alla har ju hört talas om barn som skriker sig igenom en 8-timmars flygresa och det vill ingen förälder uppleva.

A och O för en lyckad flygresa med barn vare sig ni ska flyg med barn för första gången eller om ni flyger ofta är att förbereda er väl innan flygresan. Genom att planera flygresan väl kan de flesta problemen avvärjas t.o.m. förseningar i viss mån.

Bäst Flygresa med Barn

Det viktigaste för att få en bra flygning med barnen är att förbereda sig väl innan flygningen. Det finns ett antal viktiga punkter för att få längre flygningar att fungera bra.

 • Nässpray och värktabletter ifall barnet får problem med snuva under flygningen eller har svårt att tryckutjämna.
 • Välj ett flygplan med att bra underhållningssystem där varje flygpassagerare individuellt kan välja bland många olika filmer och spel.
 • Ta med en surfplatta eller dator som går att sätta i flygplans-mode.
 • Checka in tidigt via nätet för att kunna få så bra platser som möjligt.
 • Prata med en flygvärdinna redan när ni går på planet att barnen är lite spända inför flygningen.
 • Ta med någon form av tidsfördriv som barnen kan använd i väntan på flygningen eller i flygplanet.
 • Välja flygplansmat som kan vara en upplevelse för barnet.
H-EG - EX - U2-1

Förbered Barnen innan Flygresan

Det första ni ska göra är att förbereda barnen tidigt inför flygresan som ni ska göra tillsammans med barnen. Ett bra sätt är att prata med barnen redan när ni planerar resan och låta de vara med och titta på bilder och diskutera flygplan.

Om ni beställer resan på nätet är det kul för barnen att vara med och se hur man gör och bestämma t.ex. om det vill ha barnmat på flyget eller om de vill ha vuxenmat. Det går även ibland att boka platser i flygplanet redan vi beställning eller att låta barnen se hur det ser ut inne i flygplanet och hur stolarna är placerade.

Prata med barnen innan flygningen och fråga hur det känns och vad de tycker ska bli mest roligt och vad som kan vara lite pirrigt inför flygningen. Ibland är det inte det som du tror som oroar barnen. Barn är ofta mer rationella än vuxna och oroar sig för att försova sig på morgonen eller att bussen till flyget ska gå sönder.

Genom att förebereda och diskutera med de lite större barn vad en flygresa innebär, hur ett plan kan flyga, hur det går till att flyga och vart ni ska flyga kommer barnet bli intresserat och förstå mer vid flygningen och kommer fråga mindre i planet. Diskutera också att ni ska sova på planet, eventuella mellanlandningar och flygplansbyte. Förbered också barnet på att ni kommer att sitta still länge, kanske lika länge som tio Bollibompa.

Det går att förbereda barnen på flygresan redan från 2-års åldern och en bra idé att att skriva ut bilder och kartor över flygplatsen och flygplanet.

Välj ett flygplan med bra underhållningssystem

Till många resmål finns det flera olika flygbolag och flygplan att välja på. Vissa flygplansmodeller har otroligt bra entertainment system där det finns flera hundra olika filmer att titta på eller spel.

Om ni väljer ett flyg med bra underhållning så kommer ni vara framme efter ett antal bra filmer och någon måltid. Det finns många barn som tycker att höjdpunkten under semesterresan faktiskt var flygresan eftersom där fick man mat, dricka hur mycket läsk man ville helt gratis och se på film hela tiden. Barnen tycker ofta att flygresan var för kort eftersom de inte han se på alla filmerna de ville.

Nattflygning - Är det ett bra alternativ?

Det går att utnyttja sin lediga tid maximalt genom att ta en nattflygning vid långflygningar. Nattflygningen innebär att barnen kommer kunna sova nästan hela flygresan och sover oftast mycket bättre än vuxna i planet. Då är det faktiskt en fördel både för er och för barnen om planet inte har ett bra underhållningssystem med filmer.

Tänk dock på att undvika flygplansbyte mitt i natten eftersom det kommer varken ni eller barnen att uppskatta speciellt mycket. En mellanlandning tidig på morgonen är dock att föredra eftersom då kan barnen springa av sig efter den första flygresan.

Förboka flygstolarna tidigt

På många flygningar går det att förboka flygstolarna, sittplatserna, redan vid bokningen av flygresan. Låt barnen vara med och diskutera var ni ska sitta och tänk på att en fönsterplats bakom vingarna ger barnet den största upplevelsen.

Eftersom kostnaden för att förboka platserna inte är så hög gör allt fler barnfamiljer detta. Konsekvensen blir att om ni inte förbokar familjens platser är risken stor att barnen inte kommer att få de bästa platserna vi flygresan.

Om ni känner att ni vill ha lite större benutrymme är bulk row, d.v.s. platserna precis bakom den tvärgående väggen mitt i planet, att rekommendera. Dessa bulk row-platser brukar dock förbokas tidigt. Det finns även andra platser med större benutrymme och bäst är att titta på en karta över flygplanet som oftast finns tillgängligt på flygbolagets hemsida eller vid internetbokningen. Tänk dock på att små barn inte får sitta vid nödutgångarna eftersom de måste dels kunna hjälpa till, vakna snabbt och förstå engelska.

Behöver vi skaffa pass till barnen?

JA, JA, JA, alltför många familjer kommer till någon flygplats varje år i övertygelsen att riktigt små barn inte behöver pass men inget är mer fel.

Alla, båda vuxna och barn behöver pass vid flygresor utanför norden, detta gäller även små spädbarn. Egentligen behövs inte pass inom EU men alla måste kunna legitimera sig och ett pass är oftast den enda legitimationen man kan skaffa till barn.

Tiden ett pass för barn har en maximal giltigt på endast 5 år vilket gör att de behöver bytas ut ganska ofta. Många länder har kravet på att passet ska gälla minst 6 månader efter inresedagen till landet vilket göra att giltighetstiden är ännu kortare. Kontrollera era och barnens pass och dess giltighetstid resan vid bokningen av flygresan eftersom ibland skall även passuppgifter anges vid bokningen.

Att skaffa ett pass till barnen går oftast på under två veckor och görs på polisstationen i de större orterna. Om ni inser för sent att ni glömt skaffa pass eller om giltighetstiden för barnens pass inte år tillräckligt lång är går det att få tag i nödpass på vissa polisstationer. Detta provisoriska pass, nödpasset, får ni omgående men det gäller endast under en resa och endast till ett land. Alla länder godtar inte svenska provisoriska pass.

Ett nödpass är mycket dyrare än vanliga pass. Om polisstationen är stängd eller om ni ska flyga samma dag går det att ordna passet på t.ex. polisstationen på Arlanda som ligger på Tullvägen 7A, ungefär 1 km från Terminalerna, och har generösa öppettider. Även flygplatserna Landvetter, Skavsta och Skurup kan utförda provisoriska pass för er och barnen direkt innan flygresan.

Oavsett vilken typ av pass ni ska hämta ut måste passets ägare vara med vid uthämtningen, även barn och spädbarn. För att hämta ut ett vanligt pass till barnen krävs också att ni har med kvittot får när ni beställde passet.

H-EG - EX - U2-2

Behöver barnen Visum?

De länder som kräver visum för vuxna kräver nästan alltid visum även för barnen. För att ansöka om visum måste ni ha giltiga pass och både er och barnen.

Bagageregler för barn

Om du köpt flygbiljett till ett barn gäller samma regler för barnen som för vuxna. Det går även att köpa flygbiljett till mindre barn och då får de också ta med sig bagage.

Tänk på att undvika övervikt eftersom flygbolagen tar väldigt mycket extra betalt för övervikten. Den vanliga regeln är att man får ta med ett bagage per passagerare, både vuxna och betalande barn, under de flesta flygresor. Normal får bagaget väga 23 kg per styck men oftast vägs hela familjens bagage samtidigt så om ett bagage väger 25 kg och ett annat 21 kg brukar det gå bra men inte alltid. Vissa flygbolag tillåter högre vikter och fler bagage beroende på resans längd och vilken typ av flygbiljett ni köpt till barnen och till er.

Tänk på att något men inte alla bagage kan bli försenade eller försvinna. Packa därför barnen, och era, saker i flera väskor så att inte alla barnens underkläder eller tröjor försvinner på en gång.

Barn får också ta med sig handbagage om de har betalt för flygresan. De flygbolag som tillåter det minsta handbagaget har begränsningar på 5 kg och en storlek av 45x35x20 cm och max ett handbagage per passagerare. Normal är det aldrig problem att ha större handbagage problem. Alla handbagare ska följa de regler som gäller för vätskor, geléer mat, m.m. Reglerna är dock sådana att ni får ta med barnmat till mindre barn på flygresan men även mediciner och vätskor som behövs vid särskilda dieter.

För barn under två år som inte har en egen betald flygbiljett gäller andra regler som du kan läsa om på att flyga med spädbarn.

Kläder till Barnen på Flygresan

Det är viktigt att barnen är rätt och lätt klädda för flygresan.

Ombord på flygplanet är det normalt ganska svalt och lite kallt men oftast finns det filtar att svepa om barnen i när de ska sova eller om barnen fryser under flygresan. När ni reser iväg kan det vara kallt ute och när ni kommer fram till resmålet kan det vara riktigt fuktigt.

Bäst är att ta med flera lager kläder till barnen som de lätt kan byta med under flygningen. Rekommenderat är att ha en t-shirt, en tunn kort långärmad tröja och en fleecetröja till överkroppen. Nertill är ett par mjuka shorts med ett par träningsoverallbyxor ofta ett bra val. Gymnastikskor är alltid bra att använda. Att packa ner en tunnare mjuk mössa till barnen kan alltid vara bra till hemresan under hösten vintern.

Packa ner rätt saker i Handbagaget när ni reser med Barn

Det finns vissa saker som används mer än annat under en flygresa med barn och dessa saker bör finnas lättåtkomliga i handbagaget, gärna i ett eget sidofack i väskan.

 • Passen och flygbiljetterna kommer att användas många gånger under resan.
 • Två bläckpennor kan alltid behövas för att kunna fylla i inresehandlingar för hela familjen.
 • Halstabletter eller tuggummi kan vara bra vid start och laddning så att barnen inte får lock i öronen under flygresan.
 • Nässpray kan alltid vara bra eftersom det lättar upp en snuva och minskar risken för smärtande barnöron.
 • Ett ritblock och några kritor kan få barnen sysselsatta under någon timme.
 • En spännande bok att läsa på flygplatsen eller i planet kan vara uppskattat av många barn
 • Någon värktablett kan vara bra att ha om någon i resesällskapet skulle känna sig dålig eller få ont någonstans.
 • Packa ned eventuell barnmat eller barnmatsburken i en separat genomskinlig platspåse som enkelt kan visas upp i säkerhetskontroll och vid incheckning vid gaten.

Att tänka på vid Flygplatsen

Det finns ofta många affärer och butiker för barnen att gå i på flygplatsen. Har man många timmar att vänta på flygplatsen kan det vara en god idé att sätta sig och äta någonstans så går det 1-2 timmar.

För vissa längre flygningar kan man vara tvungen att stanna länge på flygplatsen och då kan det vara bra att i förväg undersökt om det finns vilrum eller sovrum. På vissa flygplatser är vilrumen gratis och man behöver inte boka i förväg men andra flygplatser har vilrum som man kan boka innan resan och som har alla bekvämligheter och garanterad plats.

Oavsett hur länge ni ska stanna på flygplatsen innan näste flygresa kan minder barn tappas bort. Skriv därför alltid ert telefonnummer på armen på barnen eftersom då kommer de till rätta snabbare. Det finns exempel på de som missat sin flygresa eftersom barn och föräldrar tappat bort varandra på flygplatsen och det finns roligare och billigare nöjen än att bli strandsatt på en flyglats under semestern.

Använd tiden på flygplatsen till sådant som ända måste göras. Passa på att gå på toaletten innan ni går ombord på planet men även att ni borstar tänder och kanske klipper barnen vilket är extra spännande, dock finns det risk att få med sig lite hår.

H-EG - EX - U2-3

Att ha med Barnvagn på Flygresan

När man ska flyga med mindre barn är det viktigt att bestämma om man ska ha barnvagn eller klara sig utan barnvagn och använda barnsele. Låt resmålet bestämma hur ni ska göra. Om det är bra att använda barnvagn på resmålet, vilket det är långt ifrån säkert, ska ni ta med barnvagnen.

Det händer att barnvagnar går sönder under flygresan och om så är fallet för er ska ni omgående kräva en ny barnvagn av flygbolaget på utresan och på hemresan får ni vända er flygbolaget eller till ert försäkringsbolag. Bra är att ha kvitto på barnvagnen som den är ny.

Oftast checkas barnvagnen in på flygplatsen, t.ex. vid disken för specialbagage efter den vanliga incheckningen. Detta innebär att ni inte kan använda barnvagnen vid en eventuell mellanlandning mellan flygningarna. En del flygplatser och flygbolag tillåter att ni har med er barnvagnen ända fram till gaten med det finns risk att ni inte kan få tillbaka den vid en eventuell mellanlandning, kontrollera detta vid incheckningen.

Ett alternativ till barnvagn som kan vara minst lika smidigt på flygplatsen och under flygresan är att ha småbarn i en bärsele.

Vad gäller för att gå ombord på flygplanet?

När ni reser med barn har ni alltid fördelen att ni kan få borda planet före alla andra, dock är det inte alltid en självklarhet att ni får bäst flygresa med barnen om ni gå ombord först. Barnen kan oftast vara otåliga och vill gå ombord tidigt på flygplanet men det kommer kunna bli en lång väntan innan planet lyfter om ni bordar planet först.

Om barnen är trötta ska ni naturligtvis gå på planet så fort ni får. Ifall barnen verkar ha mycket energi är det bättre att inte vänta i kön utan leka 30 minuter till och låta barnen leka och springa medan ni sitter och tar det lugnt.

Passa också på att gå på toaletten en sista gång eftersom det lätt blir väldigt lång kö vid flygplanstoaletten när ni kommit upp på flyghöjd.

Inleda Flygresan med Barn

Det främsta ni ska tänka på vid start av flygresan är framförallt att barnen ska sitta fastspända och att ni har tagit fram det ni kan tänkas behöva under flygningen. Det finns också risk att barnen kommer få ont i öronen när planet lyfter och om de inte kan tryckutjämna. För att lyckas tryckutjämna finns det ett antal bra saker ni kan göra under flygningen:

 • Om barnet är snuvigt innan flygresan kan det vara en bra idé att ge barnet rätt dos Alvedon eller Panodil för att minska smärtan i öronen.
 • Använd näsdroppar 15 minuter innan take-off.
 • Ge barnet något att suga på eller tugga på precis när planet lyfter som t.ex. en halstablett eller tuggummi.
 • Låt barnet tryckutjämna redan innan det börjar göra ont i öronen.
 • Man kan tryckutjämna på flera olika sätt:
  • Svälja kan utjämna trycket
  • Skjut fram underkäken så att örongångarna öppnas
  • Prova titta i taket när ni tryckutjämnar
  • Det finns flera produkter för tryckutjämning på marknaden men dessa fungerar oftast inte så bra om inget av ovanstående tips fungerar.

En Flygning med Barn

Under själva flygningen finns det många saker att tänka på för att flygningen ska bli lyckad. Att ha några plastpåsar kan vara en bra idé eftersom dessa kan användas både för skräp och om barnet skulle känna sig illamående.

Flygplansluften är väldigt torr så det är viktigt att barnen får i sig mycket vätska och torra slemhinnor kan förebyggas med hjälp av nässpray. Detta minskar även risken för att barnen ska bli smittad under flygningen. Även antiseptiska våtservetter är bra eftersom man lätt kan bli kladdig och det finns ganska gott om bakterier på flygplanet.0

Att äta med barn på Flygresan

På alla flygningar där man kan beställa speciell barnmat får barnen maten först. Mindre barn brukar uppskatta barnmaten något bättre än den vanliga maten men skillnaden är att det finns oftast två rätter att välja på för vuxna. Generellt sätt brukar barnen inte äta så mycket av maten, oavsett om det är en speciell barnmat eller vuxenmat, så det kan vara en bra idé att kan köpt någon mat till barnen på flygplatsen. Vuxna behöver inte äta innan flygningen eftersom barnen troligtvis kommer att lämna lite av flygplansmaten.

Om ni vill ta med barnmat själva brukar det inte vara något problem eftersom flygpersonalen kan värma denna i mikron.

En Flygning med Barn

Ofta går det bra för barnen att sova på planet men det kan vara värre för vuxna eftersom barnet gärna ligger i knät och på sin egen plats. Tänka på att barnet och ni själva alltid ska vara fastknäppta under flygresan om ni sover för kraftig turbulens kan komma snabbt om ni har otur. En fördel kan vara att ta med en tunn snuttefilt hemifrån som barnet kan använda under flygningen men även under resten av semestern.

Om barnet använder napp när det ska sova bör ni ta med ett antal nappar eftersom de lätt kommer bort under säten, blir mycket smutsiga på golvet eller trampas sönder.

Sysselsätta Barnen under Flygresan

För att barnen uppleva att flygresan går snabbt och trevlig är det viktigt att barnen har en del sysselsättning under flygningen. Om ni bokat en flygning som har att väl utvecklat underhållningssystem med massvis med filmer och spel så behöver ni troligtvis inte ta med så mycket underhållning för barnen. Bra saker att ta med till barn på flygresan är annars:

 • En mp3-spelare med barnmusik och barnsagor.
 • En surfplatta eller dator med filmer och spel om planet inte har ett underhållningssystem. Om inte det finns en skärm direkt på stolsryggen framför kan det vara svårt för barnen att se på film och oftast är filmerna mer för vuxna.
 • Block med färgkritor.
 • En kortlek där ni lärt er något nytt spel inför resan.
 • Köp en leksak i smyg på flygplatsens taxfree.
 • Om ni bokat en fönsterplats och flyger över land kan ni fantisera tillsammans över det ni ser.

Landa med barn efter en flygresa

När ni ska landa med planet kan det göra ont i barnens öron igen så nu är det viktigt att tryckutjämna igen.

 • Om barnet hade problem vid take-off så är det bra att ge barnet smärtstillande 2 timmar innan landning.
 • Använd näsdroppar 15 minuter innan nedstigning.
 • Ge barnet tuggummi eller en halstablett.
 • Låt barnet börja tryckutjämna tidigt.
 • Man kan tryckutjämna på flera olika sätt:
  • Håll för näsan försök och prova försiktigt att blåsa ut luft genom näsan.
  • Prova att svälja för att tryckutjämna.
  • Flytta fram underkäken för att örongångarna ska öppnas.
  • Prova titta upp i taket när ni försäker tryckutjämna

Avstigning med barn efter en flygresa

Ni planet landat är inte flygresan riktigt slut för det finns mycket som kan hända. De flesta har bråttom ut men det är rekommenderat att ta det lugnt med barnen och när de andra börjat gå iväg kan ni packa ihop era saker. Det viktigaste är att ni inte glömmer barnen så klar men glöm inget annat heller.

Även om ni kommer ut sist ur planet kommer ni få vänta på ert bagage och det är faktiskt trevligare att vänta i flygplanet än vid bagagebandet. Kolla några extra gånger att ni fått med alla era saker och barnens leksaker, snuttefiltar, gosedjur och allt annat som t.ex. passen.


Hitta billiga flyg via


Hitta billiga flyg och flygbiljetter

Här kan du hitta mer fakta om hur du fixar billiga flyg och flygbiljetter till hela världen.


Meny - Billiga flyg
Till förstasidan på www.billiga-flyg.seHögst upp på sidanLängst ned på sidan
InrikesflygUtrikesflygFlyglänkarNyheter